Dana 10. svibnja 2024. godine učenici naše škole smjera poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut, tehničar nutricionist, hotelijersko turistički tehničar, turističko hotelijerski komercijalist, konobar, kuhar i slastičar su u okviru stručnog izleta posjetili Đakovo u pratnji profesora Jovanke Važić, Zvonimira Erdeljija, Danijele Vereš, Samire Hranić i Ines Pejić. Tom prilikom su posjetili Đakovačku ergelu i katedralu. Đakovačka ergela jedna je od najstarijih u Europi. Ergela je osnovana 1506. godine, a uzgoj lipicanaca po kojima je danas čuvena datira od početka 19. stoljeća. Konji lipicanci su selekcionirani na ovoj ergeli, a ime su dobili po slovenskom selu Lipici u kojem su uzgojena prva ždrebad. Lipicanci su paradni konji i natječu se samo u vožnji dvoprega i četveroprega. Učenici su ovom prilikom naučili o uzgoju konja lipicanaca i trudu koji se ulaže u očuvanju pasmine. Imali smo priliku pogledati dio treninga i obići i dotaknuti konje u stajama. Ispred katedrale dočekao nas je student teologije Jakov, naš vodič. Od njega smo saznali mnogo o katedrali i životu biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Đakovačka ktedrala, sakralna je građevina visoka 84 m, izgrađena od 7 milijuna cigli, građena je od 1866. do 1882 godine i jedna je od najljepših u Hrvatskoj. Životno je djelo biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Pravo joj je ime Katedrala Sv. Petra. U kripti katedrale sahranjeno je 11 biskupa, a centralni sarkofag je Strossmayerov. Po običaju smo se pomolili pred njegovim grobom. U okviru katedrale je vinski podrum u kojem se čuvaju misna vina. Povijest misnih vina datira još iz 13. stoljeća. Učenici su imali priliku, obići podrum i poslušati predavanje o proizvodnji misnih vina. U tehnologiji proizvodnje ovih vina zabranjena je uporaba aditiva. Naš boravak u Đakovu završili smo kratkom šetnjom i ručkom, nakon čega smo se puni utisaka i novih saznanja vratili kući
Jovanka Važić, dipl. ing.
Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, 1. ožujka 2024. godine, tradicionalno se održava 7. Škola kemije. Naše učenice 2.f i 3.f razreda (tehničar nutricionist) sudjelovale su na zanimljivim radionicama na kojima im se pružila prilika zaviriti u znanstveni svijet laboratorija, istraživanja lijekova i azo-bojila u hrani. Sintetizirale su acetilsalicilnu kiselinu (aspirin), taložile srebro na stijenkama epruvete, određivale ione, titrirale i dr. Zanimljive pokuse učenice su samostalno izvodile pod nadzorom profesorica, asistenata i tehničarki. Učenice je na PTFOS pratila nastavnica Samira Hranić, dipl.ing. Budući da u obrazovanju za zanimanje tehničar nutricionist imaju puno kemije, sudjelovanjem u Školi kemije nastojali smo učenike ohrabriti na putu prema izvrsnosti i približiti im svijet znanosti.
Samira Hranić, dipl.ing.
Učenici 2.c/1, 3.c/1 i 4.c/1 , smjer poljoprivredni tehničar -fitofarmaceut, sa svojim nastavnicima stručnih predmeta Jovankom Važić, dipl.ing. i Zvonimirom Erdeljijem, dipl.ing.,u petak 15.03. posjetili su 30. proljetni poljoprivredni i 24. obrtnički sajam u Osijeku.
U višesatnom obilasku sajamskih prostora na otvorenom i u zatvorenom prostoru učenici su se mogli upoznati sa proizvodima 250 izlagača iz 12 hrvatskih županija, BiH, Slovenije i Srbije. Najduže su se zadržali na štandu poduzeća Agro-nika Hrvatska gdje je u razgovoru sa Suzanom Brocić, dipl.ing., regionalnom menadžericom za Vukovarsko-srijemsku županiju dogovorena suradnja i donacija dijela proizvoda iz njihove palete za primjenu u školskim višegodišnjim nasadima voćaka, lavande i ruža.
Navedene sajamske manifestacije su održane od 15.-17. ožujka u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.
Jovanka Važić, dipl. ing. i Zvonimir Erdelji, dipl. ing.
Nakon zime ruže je potrebno orezati. Skidaju se promrzle i oštećene grane, grane koje rastu prema unutra te se formira željeni oblik. Učenici 2c/1, 3c/1 i 4 c/1 smjera poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut su sa profesorima stručnih predmeta nakon toga, ruže okopali i prihranili Kako je bilo praznih mjesta zasadili su još 35 crvenih ruža Čajevki . Kad procvjetaju ,krasit će ne samo ulazu u školu već i stolove školskog restorana a od latica ruža mogu se spravljati razne slastice i sirupi. Mašti na volju.
Jovanka Važić, dipl. ing. i Zvonimir Erdelji dipl. ing.
Početak ožujka je vrijeme kad treba da se povede računa o ukrasnim grmovima i ružama. Ulaz u našu školu krasti školski ružičnjak a kako bi on bio još ljepši potrudili su se učenici 2 c/1, 3 c/1 i 4c/1 smjera poljoprivredni tehničar -fitofarmaceut zajedno sa svojim nastavnicima Jovankom Važić dipl, ing.poljoprivrede i Zvonimirom Erdeljijem dipl.ing. poljoprivrede.
Dana 7. veljače 2024. učenici 3c/1 razreda, smjer Poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut, nastavili su sa izvođenjem predviđenih i neophodnih pomotehničkih i zaštitnih mjera u školskom voćnjaku. Nakon rezidbe u voćnjaku je izvršeno zimsko prskanje sa Crvenim uljem u koncentraciji 2 %. Cilj ove zaštite je suzbijanje uzročnika bolesti i štetnika koji prezimljuju na stablu.
Zvonimir Erdelji, dipl. ing.
Dana 6. veljače 2024. učenici 3c/1 razreda, smjer Poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut, iskoristili su lijepo vrijeme u sklopu Praktične nastave za nastavak aktivnosti oko uređenja školskog voćnjaka i izvođenje predviđenih i neophodnih pomotehničkih i zaštitnih mjera. U starom voćnjaku su obavili sanitarnu rezidbu, prorjeđivanje i podmlađivanje krošnji šljiva a u mladom su voćnjaku kod prošle godine posađenih sadnica jabuka, krušaka, dunja i nektarina izveli rezidbu. Još jednom su prekrečena stabla gašenim vapnom a u Eko- art parku koji se nalazi na ulazu u školu, zalivene su nedavno posađene lukovice narcisa i visibaba koje su svojim nježnim bijelim cvjetovima kao prvi vjesnici proljeća najavili skori dolazak proljeća.
Zvonimir Erdelji, dipl. ing.
29. siječnja 2024. godine učenici 2.f i 3.f razreda, smjer Tehničar nutricionist, u pratnji nastavnica Ines Pejić i Samire Hranić, sudjelovali su na radionici „Postani nutricionist na jedan dan“ koja se održavala na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Radionicu je vodila Lidija Šoher, mag. nutr., a na radionici su učenici pokazali svoje znanje i naučili nešto novo. Učenici su radili procjenu prehrane i prehrambenog statusa, analizirali su prikupljene podatke i uspoređivali ih sa preporukama i smjernicama za pravilnu prehranu. U svom radu koristili su suvremene alate, programe i pretraživače. Nakon toga obišli smo suvremene laboratorije na PTFOS-u te su ih profesori i studenti upoznali s novim tehnologijama. Učenici su radionicu ocijenili zanimljivom i korisnom te su iskazali želju za uključivanje u slična događanja.
Samira Hranić, dipl.ing. i Ines Pejić, dipl.ing.
Učenici 3c /1 razreda, smjera poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut su iskoristili lijepo vrijeme da starom voćnjaku daju novi izgled. Dok je Petar krečio voćke vapnom i sumporom, Nikola, Marko i Branko uređivali su mladi voćnjak. Osnovna zadaća krečenja je smanjenje zagrijavanja kore voćaka tijekom zime i zaštita od mrazopuca. Osim toga, ima i estetsku i djelomično fungicidnu ulogu.
Zvonimir Erdelji, dipl.ing.
Učenici 2.c/1 i 4.c/1 razreda, smjera poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut su odlučili pomoći pticama u preživljavanju zimskih hladnoća te su im napravili lojne kuglice i objesili ih u školskom voćnjaku i dvorištu. Kilogram otopljenog goveđeg loja i kilogram raznih sjemenki- pšenica, proso, sezam, lan, zobene pahuljice, mljeveni orasi, kukuruzna krupica, suncokret i vrijedne ruke naših učenika je sve što nam je trebalo kako bismo pomogli ptičicama.
Jovanka Važić, dipl.ing.
Učenici 2.f razreda smjera Tehničar-nutricionist i profesorica Samira Hranić , dipl.ing. istraživali su količinu šećera u prehrambenim proizvodima. Učenici su analizirali proizvode s većom količinom skrivenih šećera, te su rezultate prezentirali na zanimljiv način demonstracijom, prezentacijom ,nutricionističkim savjetovanjem . Ukazali su na problem dodavanja šećera u proizvode prilikom proizvodnje, te su na taj način savjetovali na promjenu prehrambenih navika vršnjaka s ciljem preventivnog djelovanja na zdravlje i sprječavanja pretilosti.
Samira Hranić, dipl.ing.
Nakon pripremnih aktivnosti profesora (Jovanka Važić, Zvonimir Erdelji i Danijela Vereš) i učenika (poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut i tehničar nutricionist) u prostoru školske knjižnice obilježen je Dan jabuka. Pridružili su im se i ostali učenici naše škole i profesori. Dan posvećen Kraljici voća obilježen je zanimljivim predavanjem o sortama jabuka koje je održao prof. Zvonimir Erdelji u suradnji s učenicima. Učenici koji se obrazuju za tehničara nutricionista održali su predavanje o nutritivnoj vrijednost jabuke i objasnili enzimatsko posmeđivanje jabuke. Ova priča o jabuci zaokružena je kušanjem različitih sorta jabuka, kolačima s jabukom i sokom od jabuke. Prisutan osmijeh i radosno kušanje bio je dio ovog zanimljivog susreta.
I ove godine na kreativan način obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 13.listopada 2023.
U školskom prostoru izloženi su krušni proizvodi i plodovi zemlje. Izložbeni proizvodi su degustirani, podijeljen je osmijeh, radost i hrana. Ova zajednička aktivnost podsjetila nas je na tradiciju izrade krušnih proizvoda.
Danijela Vereš, dipl.ing.
Dana 20.6.2023.održana je radionica na temu Hrana i zdravlje 2-Blitva. Učenici su izrađivali jela s blitvom :slanu tortu, pitu, zeleni namaz te uštipke. Učenici 2f i 3a razreda su na kreativan način pokazali da blitva treba biti sastavni dio zdravih obroka zbog velike nutritivne vrijednosti. Radovi su izloženi u prostoru školske knjižnice.
Danijela Vereš, dipl.ing. Ines Pejić, dipl.ing.
Radionica na temu Boje u hrani 2 je održana tijekom Dana otvorenih vrata naše škole. Učenici 2f i 3a razreda su pripremili namaze od povrća intenzivne boje kao što je špinat, cikla, slanutak i ljubičasti kupus. Posluživali su ih na svježe ispečenim integralnim krekerima i pirovom kruhu te ih nudili učenicima osnovnih škola .Radionica je održana 23.5.2023.
Danijela Vereš, dipl.ing.preh.teh.
Ines Pejić, dipl.ing.preh.teh.
U rodnoj kući Lavoslava Ružičke održana je Završna konferencija projekta raSTEM-Razvoj STEM-a u Vukovaru. Naši učenici zanimanja tehničar nutricionist 2 f i turističko hotelijerski komercijalist 3a su sudjelovali na konferenciji s radionicom Hrana u novom ruhu. Pripremili su deserte u čaši od zdravih namirnica te vegetarijanske namaze. Posjetitelji su degustirali pripremljenu hranu i učenici su ih istovremeno educirali o promjeni prehrambenih navika.
Danijela Vereš, dipl.ing.preh.teh.
Ines Pejić, dipl.ing.preh.teh.
U prostoru knjižnice 22. ožujka profesorice Danijela Vereš i Ines Pejić s učenicima 1.e, 2.f, 3.e i 3.a razreda održale su radionicu „Mirisni stol“. Učenici su napravili zdrave slastice obogaćene začinima: tortu s rogačem, kuglof od mrkve, košarice s okusom vanilije, čokoladne praline, kekse od zobenih pahuljica, pirov kruh, krekere od pirovog brašna i aromatizirani maslac. Učenice su napravile kartice o začinima te time proširile znanja koje učenici imaju. Održan je kviz o prepoznavanju začina, učenici su samo na osnovu osjetila mirisa prepoznavali uzorak određenog začina. Danijela Vereš
Aktiv poljoprivrede i prehrane organizirao je 18. 2. 2023.posjet vinariji Kutjevo . U posjet su bili uključeni učenici smjera poljoprivredni – tehničar- fitofarmaceut, HTT, THK, konobari, kuhari . U vinariji smo posjetili proizvodne podrume vinarije koja je osnovana 1232. godine te je jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. U podrumu se nalazi najveća bačva od hrastovine u kojoj se čuva kraljica vina Graševina, zapremina bačve je. 53520 L. U lijepom gostoprimstvu domaćina upoznati smo s ljubavnom pričom Marije Terezije i baruna Franje Trenka .Vinarija je jedinstvena i po tome što jedina u Hrvatskoj ima trezor za čuvanje vina. Nakon vinarije obišli smo grad Našice te smo u povratku obišli privatni ZOO vrt gdje smo razgledavali brojne životinje
Svetlana Mišić, dipl. ing.
« Lipanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |