preskoči na sadržaj

Srednja strukovna škola Marko Babić

Članovi Stručnog vijeća u školskoj 2024./2025. godini
  1. Ines Pejić, voditeljica aktiva
  2. Zvonimir Erdelji
  3. Samira Hranić
  4. Dino-Domagoj Kalaica, zamjena
  5. Velinka Lukić
  6. Svetlana Mišić
  7. Katica Sušac
  8. Maja Tokić, zamjena
  9. Danijel Toma
  10. Danijela Vereš 
  11. Jovanka Važić 

Stručni izlet -Đakovo

      

Dana 10. svibnja 2024. godine učenici naše škole smjera poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut, tehničar nutricionist, hotelijersko turistički tehničar, turističko hotelijerski komercijalist, konobar, kuhar i slastičar su u okviru stručnog izleta  posjetili Đakovo u pratnji profesora Jovanke Važić, Zvonimira Erdeljija, Danijele Vereš, Samire Hranić i Ines Pejić. Tom prilikom su posjetili Đakovačku ergelu i katedralu. Đakovačka ergela jedna je od najstarijih u Europi. Ergela je osnovana 1506. godine, a uzgoj lipicanaca po kojima je danas čuvena datira od početka 19. stoljeća. Konji lipicanci su selekcionirani na ovoj ergeli, a ime su dobili po slovenskom selu Lipici u kojem su uzgojena prva ždrebad. Lipicanci su paradni konji i natječu se samo u vožnji dvoprega i četveroprega. Učenici su ovom prilikom naučili o uzgoju konja lipicanaca i trudu koji se ulaže u očuvanju pasmine. Imali smo priliku pogledati dio treninga i obići i dotaknuti konje u stajama. Ispred katedrale dočekao nas je student teologije Jakov, naš vodič. Od njega smo saznali mnogo o katedrali i životu biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Đakovačka ktedrala, sakralna je građevina visoka 84 m, izgrađena od 7 milijuna cigli, građena je od 1866. do 1882 godine i jedna je od najljepših u Hrvatskoj. Životno je djelo biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Pravo joj je ime Katedrala Sv. Petra. U kripti katedrale sahranjeno je 11 biskupa, a centralni sarkofag je Strossmayerov. Po običaju smo se pomolili pred njegovim grobom. U okviru katedrale je vinski podrum u kojem se čuvaju misna vina. Povijest misnih vina datira još iz 13. stoljeća. Učenici su imali priliku, obići podrum i poslušati predavanje o proizvodnji misnih vina. U tehnologiji proizvodnje ovih vina zabranjena je uporaba aditiva. Naš boravak u Đakovu završili smo kratkom šetnjom i ručkom, nakon čega smo se puni utisaka i novih saznanja vratili kući

Jovanka Važić, dipl. ing.


Škola kemije s nutricionistima

Na osječkom Prehrambeno-tehnološkom fakultetu, 1. ožujka 2024. godine, tradicionalno se održava 7. Škola kemije. Naše učenice 2.f i 3.f razreda (tehničar nutricionist) sudjelovale su na zanimljivim radionicama na kojima im se pružila prilika zaviriti u znanstveni svijet laboratorija, istraživanja lijekova i azo-bojila u hrani. Sintetizirale su acetilsalicilnu kiselinu (aspirin), taložile srebro na stijenkama epruvete, određivale ione, titrirale i dr. Zanimljive pokuse učenice su samostalno izvodile pod nadzorom profesorica, asistenata i tehničarki. Učenice je na PTFOS pratila nastavnica Samira Hranić, dipl.ing. Budući da u obrazovanju za zanimanje tehničar nutricionist imaju puno kemije, sudjelovanjem u Školi kemije nastojali smo učenike ohrabriti na putu prema izvrsnosti i približiti im svijet znanosti. 

       Samira Hranić, dipl.ing.


Sajam poljoprivrede

Učenici 2.c/1, 3.c/1 i 4.c/1 , smjer poljoprivredni tehničar -fitofarmaceut, sa svojim nastavnicima stručnih predmeta Jovankom Važić, dipl.ing. i Zvonimirom Erdeljijem, dipl.ing.,u petak 15.03. posjetili su 30. proljetni poljoprivredni i 24. obrtnički sajam u Osijeku.

U višesatnom  obilasku sajamskih prostora na otvorenom i u zatvorenom prostoru učenici su se mogli upoznati sa proizvodima 250 izlagača iz 12 hrvatskih županija, BiH, Slovenije i Srbije. Najduže su se zadržali na štandu poduzeća  Agro-nika Hrvatska gdje je u razgovoru sa Suzanom Brocić, dipl.ing., regionalnom menadžericom za  Vukovarsko-srijemsku županiju dogovorena suradnja i donacija dijela proizvoda iz njihove palete za primjenu u školskim višegodišnjim nasadima voćaka, lavande i ruža.

Navedene sajamske manifestacije su održane  od 15.-17. ožujka u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije.

                                                                                  Jovanka Važić, dipl. ing. i  Zvonimir Erdelji, dipl. ing.


Školski ružičnjak

Nakon zime ruže je potrebno orezati. Skidaju se promrzle i oštećene grane, grane koje rastu prema unutra te se formira željeni oblik. Učenici 2c/1, 3c/1 i 4 c/1 smjera  poljoprivredni tehničar-fitofarmaceut su sa profesorima stručnih predmeta  nakon toga, ruže okopali i prihranili Kako je bilo praznih mjesta zasadili su još 35 crvenih ruža Čajevki . Kad procvjetaju ,krasit će ne samo ulazu u školu već i stolove školskog restorana a od latica ruža mogu se spravljati razne slastice i sirupi. Mašti na volju.

   Jovanka Važić, dipl. ing. i  Zvonimir Erdelji dipl. ing.


Uređivanje školskog vrta

 

 

Početak ožujka je vrijeme kad treba da se povede  računa o ukrasnim grmovima i ružama.  Ulaz u našu školu krasti školski ružičnjak a kako bi on bio još ljepši potrudili su se učenici 2 c/1, 3 c/1 i 4c/1 smjera poljoprivredni tehničar -fitofarmaceut zajedno sa svojim nastavnicima Jovankom Važić dipl, ing.poljoprivrede i Zvonimirom Erdeljijem dipl.ing. poljoprivrede.

             


Zaštita voćaka

 

 Dana  7. veljače 2024. učenici 3c/1 razreda, smjer Poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut, nastavili su sa izvođenjem   predviđenih i neophodnih pomotehničkih i zaštitnih mjera u školskom voćnjaku. Nakon rezidbe u voćnjaku je   izvršeno zimsko prskanje sa Crvenim uljem u koncentraciji 2 %. Cilj ove zaštite je suzbijanje uzročnika    bolesti i štetnika koji prezimljuju na stablu.

             Zvonimir Erdelji, dipl. ing.


Radovi u voćnjaku

Dana 6. veljače 2024. učenici 3c/1 razreda, smjer Poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut, iskoristili su lijepo vrijeme   u sklopu Praktične nastave za nastavak aktivnosti oko uređenja školskog voćnjaka i izvođenje predviđenih i    neophodnih pomotehničkih i zaštitnih mjera. U starom voćnjaku su obavili sanitarnu rezidbu, prorjeđivanje i    podmlađivanje krošnji šljiva a u mladom su voćnjaku kod prošle godine posađenih sadnica jabuka, krušaka,    dunja i nektarina izveli rezidbu. Još jednom su prekrečena stabla gašenim vapnom a u Eko- art parku koji se  nalazi na ulazu u školu, zalivene su nedavno posađene lukovice narcisa i visibaba koje su svojim nježnim  bijelim cvjetovima kao prvi vjesnici proljeća  najavili skori dolazak proljeća.

                                                                     Zvonimir Erdelji, dipl. ing.


Postani Nutricionist

29. siječnja 2024. godine učenici 2.f i 3.f razreda, smjer Tehničar nutricionist, u pratnji nastavnica Ines Pejić i Samire Hranić, sudjelovali su na radionici „Postani nutricionist na jedan dan“ koja se održavala na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek. Radionicu je vodila Lidija Šoher, mag. nutr., a na radionici su učenici pokazali svoje znanje i naučili nešto novo. Učenici su radili procjenu prehrane i prehrambenog statusa, analizirali su prikupljene podatke i uspoređivali ih sa preporukama i smjernicama za pravilnu prehranu. U svom radu koristili su suvremene alate, programe i pretraživače. Nakon toga obišli smo suvremene laboratorije na PTFOS-u te su ih profesori i studenti upoznali s novim tehnologijama. Učenici su radionicu ocijenili zanimljivom i korisnom te su iskazali želju za uključivanje u slična događanja.

                                                                 Samira Hranić, dipl.ing. i Ines Pejić, dipl.ing.


Krečenje voćnjaka

   

Učenici  3c /1  razreda, smjera poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut su iskoristili lijepo vrijeme da starom voćnjaku daju novi izgled. Dok je Petar krečio voćke vapnom i sumporom,  Nikola, Marko i Branko uređivali su mladi voćnjak. Osnovna zadaća krečenja je smanjenje zagrijavanja kore voćaka tijekom zime i zaštita od mrazopuca. Osim toga, ima i estetsku i djelomično fungicidnu ulogu.

                          Zvonimir Erdelji, dipl.ing.


Izrada lojnih kuglica za ptice

Učenici 2.c/1 i 4.c/1 razreda, smjera poljoprivredni tehničar- fitofarmaceut su odlučili pomoći pticama u preživljavanju zimskih hladnoća te su im napravili lojne kuglice i objesili ih u školskom voćnjaku i dvorištu. Kilogram otopljenog goveđeg loja i kilogram raznih sjemenki- pšenica, proso, sezam, lan, zobene pahuljice, mljeveni orasi, kukuruzna krupica, suncokret i vrijedne ruke naših učenika je sve što nam je trebalo kako bismo pomogli ptičicama.

 Jovanka Važić, dipl.ing.

                                                                                                                            


Skriveni šećeri u prehrani

Učenici 2.f razreda smjera Tehničar-nutricionist i profesorica Samira Hranić , dipl.ing. istraživali su količinu šećera u prehrambenim proizvodima. Učenici su analizirali proizvode s većom količinom skrivenih šećera, te su rezultate prezentirali na zanimljiv način demonstracijom, prezentacijom ,nutricionističkim savjetovanjem . Ukazali su na problem dodavanja šećera u proizvode prilikom proizvodnje, te su na taj način savjetovali na promjenu prehrambenih navika vršnjaka s ciljem preventivnog djelovanja na zdravlje i sprječavanja pretilosti.

  Samira Hranić, dipl.ing.


Dan jabuka

Nakon pripremnih aktivnosti profesora (Jovanka Važić, Zvonimir Erdelji i Danijela Vereš) i učenika (poljoprivredni tehničar - fitofarmaceut i tehničar nutricionist) u prostoru školske knjižnice obilježen je Dan jabuka. Pridružili su im se i ostali učenici naše škole i profesori. Dan posvećen Kraljici voća obilježen je zanimljivim predavanjem o sortama jabuka koje je održao prof. Zvonimir Erdelji u suradnji s učenicima. Učenici koji se obrazuju za tehničara nutricionista održali su predavanje o nutritivnoj vrijednost jabuke i objasnili enzimatsko posmeđivanje jabuke. Ova priča o jabuci zaokružena je kušanjem različitih sorta jabuka, kolačima s jabukom i sokom od jabuke. Prisutan osmijeh i radosno kušanje bio je dio ovog zanimljivog susreta.  


Dani kruha

 

I ove godine na kreativan način obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje 13.listopada 2023.

U školskom prostoru izloženi su krušni proizvodi i plodovi zemlje. Izložbeni proizvodi su degustirani, podijeljen je osmijeh, radost i hrana. Ova zajednička aktivnost podsjetila nas je na tradiciju izrade krušnih proizvoda.

  Danijela Vereš, dipl.ing.


Hrana i zdravlje

Dana 20.6.2023.održana je radionica na temu Hrana i zdravlje 2-Blitva. Učenici su izrađivali jela s blitvom :slanu tortu, pitu, zeleni namaz te uštipke. Učenici 2f i 3a razreda su na kreativan način pokazali da blitva treba biti sastavni dio zdravih obroka zbog velike nutritivne vrijednosti. Radovi su izloženi u prostoru školske knjižnice.

Danijela Vereš, dipl.ing. Ines Pejić, dipl.ing.

                                                                                                                                     


Boje u hrani

Radionica na temu Boje u hrani 2 je održana tijekom Dana otvorenih vrata naše škole. Učenici 2f i 3a razreda su pripremili namaze od povrća intenzivne boje kao što je špinat, cikla, slanutak i ljubičasti kupus. Posluživali su ih na svježe ispečenim integralnim krekerima i pirovom kruhu te ih nudili učenicima osnovnih škola .Radionica je održana 23.5.2023.

                                                                                                                                                                                     Danijela Vereš, dipl.ing.preh.teh.

                                                                                                                                                                                     Ines Pejić, dipl.ing.preh.teh.


Hrana u novom ruhu

U rodnoj kući Lavoslava Ružičke održana je Završna konferencija projekta raSTEM-Razvoj STEM-a u Vukovaru. Naši učenici zanimanja tehničar nutricionist 2 f i turističko hotelijerski komercijalist 3a su sudjelovali na konferenciji s radionicom Hrana u novom ruhu. Pripremili su deserte u čaši od zdravih namirnica te vegetarijanske namaze. Posjetitelji su degustirali pripremljenu hranu i učenici su ih istovremeno educirali o promjeni prehrambenih navika.

                                                                                                                                                                                Danijela Vereš, dipl.ing.preh.teh.

                                                                                                                                                                                Ines Pejić, dipl.ing.preh.teh.

                                                                                                                                                                                

     

                                                                                                                                                                                                                                                        


Mirisni stol

U prostoru knjižnice 22. ožujka profesorice Danijela Vereš i Ines Pejić s učenicima 1.e, 2.f, 3.e i 3.a razreda održale su radionicu „Mirisni stol“. Učenici su napravili zdrave slastice obogaćene začinima: tortu s rogačem, kuglof od mrkve, košarice s okusom vanilije, čokoladne praline, kekse od zobenih pahuljica, pirov kruh, krekere od pirovog brašna i aromatizirani maslac. Učenice su napravile kartice o začinima te time proširile znanja koje učenici imaju. Održan je kviz o prepoznavanju začina, učenici su samo na osnovu osjetila mirisa prepoznavali uzorak određenog začina.                                                                                                                                                                Danijela Vereš


Fitofarmaceuti na praksi

 

 

 Učenici smjera fitofarmaceut vode brigu o uređenju okoliša  škole. 

 

           

 


Posjet vinariji Kutjevo

Aktiv poljoprivrede i prehrane organizirao je 18. 2. 2023.posjet vinariji Kutjevo . U posjet su bili uključeni učenici smjera poljoprivredni – tehničar- fitofarmaceut, HTT, THK, konobari, kuhari . U vinariji smo posjetili proizvodne podrume vinarije koja je osnovana 1232. godine te je jedan od najstarijih podruma u jugoistočnoj Europi. U podrumu se nalazi najveća bačva od hrastovine u kojoj se čuva kraljica vina Graševina, zapremina bačve je. 53520 L. U lijepom gostoprimstvu domaćina upoznati smo s ljubavnom pričom Marije Terezije i baruna Franje  Trenka .Vinarija je jedinstvena i po tome što jedina u Hrvatskoj ima trezor za čuvanje vina. Nakon vinarije obišli smo grad Našice te smo u povratku obišli privatni ZOO vrt gdje smo razgledavali brojne životinje

                                                                                    Svetlana Mišić, dipl. ing.


recikliranje hrane
Priloženi dokumenti:
Recikliranje hrane.mp4


boje u hrani
Priloženi dokumenti:
boje u hrani (1).mp4


Zdrave slastice
Priloženi dokumenti:
ZDRAVE SLASTICE.mp4


Hrana i zdravlje
Priloženi dokumenti:
HRANA I ZDRAVLJE-CIKLA.mp4


Zdravlje u čaši
Priloženi dokumenti:
Zdravlje u casi (1).mp4


Božićni ugođaj

  


Dan kruha i zahvalnosti plodovima zemlje


Promocija zanimanja

 

#Erasmus+ širi vidike

 

#Solidarnost

Oglasna ploča

Slobodne ativnosti 

Planirane ativnosti

 
Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Knjižnica
CMS za škole logo
Srednja strukovna škola Marko Babić / Domovinskog rata 58, HR-32010 Vukovar / ss-markobabic-vu.skole.hr / ured@ss-markobabic-vu.skole.hr
preskoči na navigaciju