Naziv projekta: Gastro Baština
Nositelj projekta: Srednja strukovna škola Marko Babić
Pridruženi partneri:
- Uduga kuhara Vukovarsko - srijemske županije
- Turistička zajednica Grada Vukovara
Vrijeme provedbe: od 3. prosinca 2024. do 29. svibnja 2025.
Vrijednost projekta: 5.500 EUR (100% bespovratna sredstva)
Projekt se financira u okviru Poziva ˝Promocija i jačanje kompetencija strukovnih i umjetničkih zanimanja za turizam u 2024.˝ kojeg je objavilo Ministarstvo turizma i sporta.
Opis projekta:
Glavne aktivnosti projekta su cjelodnevne radionice s ciljem upoznavanja i podučavanja polaznika o recepturama tradicionalnih jela, načinima prigotovljavanja, dekoriranja i serviranja.
Radionicama će prethoditi sastanak projektnog tima učenika i nastavnika koji su zainteresirani za sudjelovanje. Sastanak će biti informativnog karaktera na kojem će se utvrditi plan provedbe projektnih aktivnosti i upoznati sa proračunom projekta.
U suradnji s Udrugom kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije provest će se cjelodnevna praktična radionica prigotovljavanja tradicionalnih jela gdje će učenici upoznati i naučiti recepte, tehnike i male tajne pripreme autohtonih jela. Time će učenici dobiti dragocjeno znanje i iskustvo izravno od stručnjaka. Njihova stručnost pridonijet će autentičnosti i kvaliteti sadržaja knjižice tradicionalnih jela koje će izrađivati učenici smjera hotelijersko-turistički tehničar u prostorijama turističke agencije škole. Sadržaj će se prevoditi na minimalno dva strana jezika te u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara promovirati i distribuirati. Isto tako, prilikom informiranja i dolaska stranih turista u Vukovar, turistička zajednica će imati za njih dodatni materijal koji im može biti od pomoći prilikom boravka. U cjelodnevnu radionicu uključit ćemo aktivno učenike Osnovne škole Blage Zadre i učenike Osnovne škole Siniše Glavaševića na način da će s učenicima zanimanja kuhar pripremati i kušati tradicionalna jela.
Kao krajnji rezultat projekta bit će formirana skupina učenika Srednje strukovne škole Marko Babić zanimanja kuhar osposobljena za prigotovljavanje tradicionalnih jela, učenika Srednje strukovne škole Marko Babić zanimanja hotelijersko-turistički tehničar i učenika osnovne škole Blage Zadre i Osnovne škole Siniše Glavaševića koji će izraditi knjižicu preporuka tradicionalnih jela na stranim jezicima čime će biti obogaćena gasto-turistička ponuda našeg kraja. Uključivanjem učenika osnovnih škola grada Vukovara u projektne aktivnosti promovirat će se zanimanja iz sektora Turizam i ugostiteljstvo te će se potaknuti učenika za upisom u zanimanja kuhar i turističko-hotelijerski tehničar.
Ciljevi projekta:
Opći cilj projekta je jačanje kompetencija učenika i razvijanje svijesti o mogućnostima razvoja karijere u turizmu, a ostvarit će se kroz sljedeće specifične ciljeve projekta:
- Motivirati učenike Srednje strukovne škole Marko Babić za rad u turizmu.
- Promovirati zanimanja iz sektora Turizam i ugostiteljstvo učenicima osnovnih škola grada Vukovara.
- Podignuti razinu svijesti kod učenika i nastavnika o turizmu kao multisektorskom resoru.
- Razviti projektni način razmišljanja, poduzetničkog duha i timskog rada kod učenika i nastavnika Srednje strukovne škole Marko Babić.
- Povezati strukovna zanimanja kuhar i hotelijersko-turistički tehničar Srednje strukovne škole Marko Babić kroz zajedničko djelovanje usmjereno istom cilju.
- Prigotoviti tradicionalna jela.
- Izraditi knjižicu preporuka tradicionalnih jela na stranim jezicima.
- Jačati suradnju između škole i organizacija relevantnih za razvoj turizma u lokalnoj zajednici.
Koordinator:
Dragana Samardžija, master turizm.
Mob. +385 98 958 86 87
e-mail: dragana.samardzija@skole.hr
« Svibanj 2025 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 1 | 2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |
19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |
26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |